Wat is flowpacken en hoe nuttig kan het voor je zijn?


Als een product het proces van horizontaal flowpacken (of flow wrapping) ondergaat, eindig je met een verpakt product in een zak die eigenlijk op dezelfde manier wordt gecreëerd als bij het verticaal flowpacken. Het verschil is dat het product horizontaal over een machine beweegt, die het inpakt en aan beide uiteinden verzegeld. Horizontaal flowpacken is het best geschikt voor producten die langs een horizontale riem kunnen worden geschoven, zoals een chocoladereep, een pak koekjes, een zak tissues, een kraslot;. Eigenlijk elk vast voorwerp dat in een zak kan worden gestopt. Gewoonlijk is een door flowpacken geproduceerde zak rechthoekig, hoewel ook vierkante zakken kunnen worden gecreëerd. Vervolgens kan de zak worden helder of in een enkele kleur worden bedrukt. De reden waarom flowpacken wordt gebruikt, is omdat het een product vers kan houden en bescherming biedt. Daarnaast minimaliseert een goede flowpacking de hoeveelheid verpakking rondom het product, zodat het gewicht van het product en de verpakking beperkt blijft en het product ook geen hinder van de verpakking ondervindt. Ook de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt om het pakket af te dichten, wordt tot een minimum beperkt, zodat de uiteinden niet te lang zijn. Dit betekent dat het pakket netjes in een doos kan worden geplaatst, zodat er minder middelen nodig zijn om het te vervoeren. Bovendien kan flow wrapping gecombineerd worden met gasspoeling. Door voedsel te spoelen met gas kun je het veel langer bewaren. In dit proces wordt de zuurstof in de zak verplaatst, door een stikstofmengsel in de verpakking te injecteren en opnieuw te verwijderen. Afhankelijk van de verpakkingsgrootte kan een machine gemakkelijk 65 tot 70 items per minuut verpakken.

Hoe werkt flowpacken?

Producten reizen horizontaal op de transportband door een flow-wrapper die continu in beweging is. De producten worden gewoonlijk handmatig op de transportband geplaatst. Deze transportband brengt het product naar de eerste fase van het flowpacken. In deze fase wordt het verpakkingsmateriaal in de machine gevoerd dat een ​​buisvormige vorm rond het product creëert. Nadat het product door deze fase is gegaan, worden nadien de twee uiterste randen van het verpakkingsmateriaal samengevoegd. Vervolgens worden de samengevoegde randen van het materiaal aan elkaar verzegeld. Nadat de afdichting is gevormd, wordt het product getransporteerd naar het snijgedeelte van de machine. Terwijl de snijkop roteert, wordt de voorzijde van het ene pakket en het achterste uiteinde van een ander verzegeld en gesneden. De afgewerkte verpakking wordt vervolgens door de transportband afgevoerd. Inpakkers pakken het product vervolgens in in dozen (manueel of machinaal). Samengevat:

  • Het product wordt manueel op een transportband gelegd
  • Vervolgens voert de transportband ​​het product in de machine
  • In de machine wordt de verpakking onder en over het product geplooid om het te bedekken
  • Nadien voert de transportband het naar de afdichting
  • Hier wordt het uiteinde gekrompen om het af te dichten 
  • De laatste stap is het snijden van de verpakking

Vind de juiste verpakkingsoplossing

Madlener Packaging is een gespecialiseerd bedrijf in Roosendaal dat zich heeft gespecialiseerd in flowpacken. Met de jarenlange ervaring die ze hebben, kun je hier een kosteneffectieve en efficiënte verpakkingsoplossing vinden die voldoet aan alle vereisten die je nodig hebt. Dit bedrijf is gewend om te werken met eenvoudige taken en op maat gemaakte oplossingen voor ongewone situaties. Het deskundige team is trots op hun vermogen om uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen. Madlener Pacaging biedt ook afdrukopties voor flow-wrapped items. Of je nu iets eenvoudigs wilt, zoals een producttraceringsnummer, een volledig merkontwerp of iets anders, het is allemaal mogelijk. Neem dus contact op met hen via de contactpagina op verpakkingsbedrijf-roosendaal.nl om de perfecte verpakkingsoplossing voor je product te vinden.