Waar koop je een zit-sta werkplek?


De laatste jaren is een zit-sta werkplek steeds populairder geworden. Ten eerste doordat het nu eenmaal een hele comfortabele manier van werken is, maar ook doordat er steeds meer bekend is over hoe ongezond het is om de hele dag te zitten. Er worden steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar het zitgedrag van bijvoorbeeld kantoormedewerkers, en bij shiraz weten ze maar al te goed wat de uitkomst daarvan is. Elke dag de hele dag zitten is niet goed, zowel voor je gewrichten als bijvoorbeeld je bloedsomloop. Er wordt dan ook aangeraden om geregeld te bewegen, op te staan, een ommetje te maken, etc. Aangezien dit nu eenmaal niet altijd mogelijk is (er moet ook nog gewoon gewerkt worden) is een zit-sta werkplek de ultieme oplossing. Dit is een werkplek waarvan je het bureau in hoogte kunt bijstellen. Soms gebeurt dit automatisch, maar het kan ook door aan een hendeltje te draaien. Het is maar net hoeveel je aan een zit-sta werkplek wilt uitgeven en of je het bureau dus elektrisch wilt of niet. Bij shiraz Office Furniture hebben ze een paar kwalitatief goede elektrische bureaus, die je door middel van een knopje omhoog en omlaag kunt bewegen. Ze zijn dus verstelbaar in hoogte, en dit is niet alleen fijn voor mensen die hun (werk)-houding zo nu en dan willen aanpassen, maar ook als je bureaus moet aanschaffen voor een team mensen met ieder een andere lengte. Hele kleine mensen zitten immers liever aan een laag bureau, en hele lange mensen aan een hoog bureau, heel logisch.

Waarom een zit-sta werkplek kopen?

De belangrijkste reden om een goede zit-sta werkplek te kopen is echter dat het veel beter voor je hele lichaam is om een aantal keer per dag je houding aan te passen, in dit geval van zittend naar staand. Als je dit minstens één keer per uur doet doe je je lichaam een groot plezier. De redenen hiervoor zijn als volgt:

  • Je bloedsomloop verbetert als je je houding afwisselt
  • Je belast niet constant dezelfde spieren en gewrichten
  • Je gebruikt meer calorieën als je staand werkt

Bovenstaande drie redenen zorgen er samen voor dat je lichaam beter in vorm blijft, ondanks dat je in feite de hele dag hebt gewerkt. Bovendien verbetert je houding ook nog, doordat je als je staand werkt onbewust constant je eigen evenwicht moet bewaren. Je traint dan met behulp van de zit-sta werkplek je rugspieren, zonder dat je het doorhebt!

Een ergonomische werkplek voor jouw werknemers

Veel werkgevers twijfelen of ze voor hun werknemers een zit-sta werkplek willen aanschaffen, want: Wordt er wel daadwerkelijk gebruik van gemaakt? Veel mensen zijn zo gewend aan zittend werken dat ze liever niet staan, en op zich is dit begrijpelijk. Moedig ze dan ook aan door ze goed te informeren over de risico’s van constant zittend werken, en geef bovendien zelf het goede voorbeeld door het zit-sta bureau actief te gebruiken. Instrueer ook teamleiders om hetzelfde te doen. Werknemers zijn sneller geneigd om een handeling uit zichzelf uit te voeren als ze hiervoor het goede voorbeeld krijgen en andere mensen in dezelfde ruimte het ook doen. 

 shiraz.nl/blog/blogposts/waarom-is-een-zit-sta-werkplek-een-goed-idee/