Een weekendtas voor ons kind – een doorbraak


Annelies is inmiddels zes jaar oud. Ze houdt erg van tekenen en spelen, ze is goed met de computer en vriendjes maken kan ze als geen ander. Maar erg ordelijk is ze niet. Ze laat vaak van alles slingeren, vergeet waar ze dingen neergelegd heeft en dat heeft vaak gezorgd voor problemen. Als ouder probeer je positieve ontwikkelingen te stimuleren, maar wanneer er geen positieve ontwikkelingen zijn, dan valt er weinig te sturen. Laten we wel eerlijk blijven: we hebben geluk gehad met Annelies. Dat ze alles laat slingeren en alles vergeet is namelijk het enige probleem dat we met haar hebben. Verder is ze helemaal gezond. En onlangs zijn we aan de slag gegaan met een weekendtas voor ons kind. We kregen de tip voor de weekendtas voor een kind via een forum waar andere ouders grote ontwikkelingen gezien hadden op het moment dat er een weekendtas voor ’t kind zelf was. Omdat het kind zelf de weekendtas in kan pakken, weet hij of zij precies wat er meegenomen wordt. Aangezien dit ook op de plek zelf gebruikt moet kunnen worden, stimuleert een weekendtas voor een kind het opruimen van de spullen in de tas op een slimme manier. Annelies vond de weekendtas voor een kind maar niets in het begin, maar dat duurde niet lang.

Mijn spulletjes – een weekendtas voor ons kind werkte

Annelies besloot toch haar tas in te gaan pakken voor een weekend in de Ardennen. We hadden we weekendtas voor ons kind met opzet bij Kids Bags And More gekocht vanwege het ruime aanbod en de sterke kwaliteit van de producten (kidsbagsandmore.com). De weekendtas voor ons kind heeft verschillende vakken zodat Annelies een systeem kan gebruiken bij het inpakken. Een tandenborstel, een spiegeltje, wat speelgoed en kleren. Dat was wat zij mee wilde nemen. We besloten ’s avonds nog even in de weekendtas van ons kind te kijken of er wel genoeg meegenomen was. En dat was het geval! Ze had heel slim het aantal nachten geteld en daar het aantal kledingstukken op aangepast. We hebben daarom expres niets aan de weekendtas veranderd, omdat we haar willen stimuleren om hier zelf meer mee te gaan doen. Op de plek was Annelies helemaal blij:

  • Ze had alles spullen bij zich die ze nodig had;
  • Ze had een plek om haar spullen steeds weer op te bergen.

Op die manier is het niet alleen handig om een weekendtas voor je kind mee te nemen. Het is tevens een manier om je kind te helpen met het vinden van ‘eigen’ spullen. Toen Annelies een popje kocht in de Ardennen, konden we die bijvoorbeeld samen in de weekendtas stoppen. Want die is van Annelies en zo was dat direct duidelijk.

Is het beter geworden?

We hebben duidelijk vorderingen gezien op het gebied van het opruimen van spullen. Annelies ruimt nu op een manier op waarop zij altijd de spullen terug kan vinden. We moeten haar nu alleen nog leren dat het belangrijk is dat bepaalde spullen op bepaalde plekken horen te liggen. Niet op de grond bijvoorbeeld. Overigens wil ik graag nog eens benadrukken dat we hier nooit een drama van gemaakt hebben. Het was namelijk vooral voor Annelies zelf vervelend omdat zij bepaalde dingen nooit terug kon vinden wanneer zij ermee wilde spelen. Dat is niet praktisch. Nu ze een systeem aan het maken is – mede dankzij de tas – weet ze veel sneller waar ze bepaalde dingen moet zoeken omdat zij die zelf opgeruimd heeft. En dat geeft erg veel rust in huis.