Heel veel speelgoed. Waarom?


Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Josefien en ik heb een bedrijfje dat oppasservice aanbiedt voor mensen met kleine kinderen. Wanneer de ouders een keer een avond weg willen zonder een klein kind of wanneer zij aan het werk moeten overdag, zorgen wij voor een oppas. We noemen onszelf met opzet geen babysitters. We vinden dit een achterhaald concept. We passen niet alleen op de kinderen. We kunnen ook huishoudelijke taken overnemen en in veel gevallen blijft de persoon niet eens altijd in huis met de kinderen. We gaan dus een stuk verder. Sinds kort zijn we ook begonnen met het geven van advies. Vaak zien we huizen die volgedrukt zijn met speelgoed. Poppen, auto’s, ballen, knuffels, muziekinstrumenten en ga zo maar door. Dit is lang niet zo verstandig als het lijkt. Ja, het is een manier om je kind bezig te houden, maar wat leert een kind van zoveel mogelijk speelgoed in huis? Dat het altijd kan krijgen wat het wil? Dat er speelgoed genoeg is om je nek over te breken? In veel gevallen is er vooral veel speelgoed omdat speelgoed vaak kapotgaat. Daarom zijn we samen gaan werken met de SpeelgoedFamilie (speelgoedfamilie.nl). Door mensen te wijzen op sterk en educatief materiaal voor de kinderen is het veel makkelijker om echt iets leuks aan te bieden waar het kind vervolgens ook jaren mee kan blijven spelen.

Kwalitatief speelgoed is meer waard

De laatste jaren is er steeds meer troep op de markt gekomen. Dat meen ik serieus, want ik heb af en toe het idee dat er speelgoed gemaakt wordt voor kinderen om een week mee te spelen. Slecht materiaal, te makkelijk in elkaar gedrukte onderdelen en spullen die niets bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Goed, begrijp me niet verkeerd. Een kind hoeft niet altijd van alles te leren door te spelen, maar is het niet prettig wanneer een kind voorsprong op kan bouwen door een puzzel te maken bijvoorbeeld? Zelf leg ik vooral de nadruk op kwalitatief speelgoed voor kinderen. Kwaliteit is namelijk vooral belangrijk wanneer het gaat om kinderen. Er moet mee gegooid kunnen worden, het moet kunnen vallen en het moet sterk genoeg zijn om een klap te overleven. Daarom kiezen we voor de Speelgoedfamilie omdat we daar zeker weten dat er alleen kwaliteit verkocht wordt. Spullen waar je kinderen ook daadwerkelijk mee wilt laten spelen omdat je weet dat het goed is. Wanneer het om kinderen gaat, wil je niet gokken. En je wilt al helemaal niet dat zij elke dag omringd zijn door troep omdat het goedkoop was.

Spelenderwijs leren

We raden ouders aan om de kinderen uit te blijven dagen. Breng niet altijd alles naar het kind toe. Snijd niet alles in klare brokjes. Maak niet altijd alles klaar voor de kinderen. Ouders waar we geweest zijn als oppas waren verrast. Na een aantal maanden een avond per week wilden de kinderen alles zelf doen, snapten ze waar hun spulletjes opgeborgen waren en waren ze een stuk vrolijker. We helpen ouders graag die het moeilijk vinden om hun kinderen bezig te houden en die het niet makkelijk vinden om goed contact te leggen met kleine kinderen. We zijn geen kinderfluisteraars en we dichten onszelf geen wonderen toe, maar de ervaringen uit het verleden bieden in sommige gevallen wel degelijk garanties voor de toekomst. Onze aanpak is namelijk letterlijk nog geen enkele keer verkeerd gegaan en we merken keer op keer dat zowel ouder als kind baat hebben bij onze aanpak. Jij een avond weg, wij lekker aan de slag met jouw kind.