Na het implementeren van erp in ons bedrijf


We hebben lange tijd onze twijfels gehad, maar uiteindelijk besloten we toch om aan de slag te gaan met erp. We zagen veel kansen liggen en wisten dat dit een volgende stap zou worden in onze onderneming waarmee we de concurrentie aan konden gaan met de grote bedrijven in ons marktsegment. Wat we niet aan zagen komen, was dat we na de implementatie van erp heel het bedrijf ondersteboven zouden gooien. Uiteraard hadden we gelezen over de mogelijkheden rond het invoeren van erp. Alle systemen en processen kunnen grondig bekeken worden om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies speelt in het bedrijf. Wat we niet aan zagen komen, was dat we de complete indeling van de fabriek aan zouden passen zodat we meer banden konden maken, en dat we de loods zouden ombouwen om zo een kortere lijn te hebben richting de machines. In feite hebben we na het opzetten van de erp systemen binnen ons bedrijf alles veranderd wat er aangepast kon worden. Korte lijnen, minder handelingen, meer controle en minder manuren per autobanden die gemaakt wordt. Op die manier wordt het niet alleen goedkoper om te produceren, het wordt vooral makkelijker en leuker en dat geldt voor alle mensen die bij ons actief zijn op de vloer.

De rol van erp systemen

Er wordt veel gesproken over de enorme rol van erp binnen een bedrijf. Daar willen we graag een beetje een rem opzetten. Uiteraard nemen de systemen veel over en is het de software die ervoor zorgt dat alles goed door blijft lopen op de werkvloer. Maar uiteindelijk ben je zelf de persoon die de gegevens en de parameters invoert. De software voert de naam van de klant niet in, geeft geen prioriteit aan bepaalde takken of mensen. Dat doe je zelf. We hadden altijd de vrees dat de automatisering ons bedrijf over zou nemen en dat iedereen zou werken voor een database. Dat is op geen enkel moment het geval geweest. Sterker nog, we zijn meer bezig nu met het managen en dat is mogelijk omdat alle repetitieve taken weggevallen zijn. Zo kunnen we meer werken aan ontwikkeling, actiever zijn op de vloer en meer sturing geven op de punten waar verbetering toegepast kan worden. Voor ons is dat pure winst, net als voor onze werknemers die niet langer het idee hebben dat zij op een eilandje zitten, ver van ons eiland vandaan. De erp heeft het mogelijk gemaakt dat wij van werknemers teruggegaan zijn naar ondernemers. Concreet betekent dit dat wij eindelijk weer kunnen doen wat we wilden doen toen we het bedrijf opstartten.

Hoe loopt het nu?

Na het implementeren van de erp hebben we een maand de tijd genomen om alles goed op te zetten. We hebben veel getest voordat we de software daadwerkelijk op de voorgrond hebben laten draaien en het is ons bijzonder goed bevallen. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om meer te werken aan het ontwikkelen van nieuwe rubbersamenstellingen en aanpassingen van het loopvlak zodat we banden kunnen maken die beter presteren in alle seizoenen. Daarmee hebben we het grote pijnpunt in ons bedrijf aan kunnen pakken waar jarenlang veel kritiek op geweest is en dat is een bijzonder prettig idee. Op dit moment zijn we samen met de erp software aan het werk om winterbanden te maken die van spikes voorzien kunnen worden door kleine schroefgaatjes in de banden te maken in onze fabrieken. Ideaal voor de mensen die op vakantie gaan naar het buitenland en die geen sneeuwkettingen willen gebruiken.