Zo bespaar je makkelijk geld op je auto

Iedere automobilist is het erover eens: een auto kost veel geld. Brandstof, de aanschaf van zomer- en winterbanden, de jaarlijkse APK-keuring, een autoverzekering en ga zo maar door. Deze 7 tips helpen je makkelijk geld besparen op je auto.

7 tips om geld te sparen op je auto

Tip 1: Koop een tweedehands auto

Koop je een tweedehands auto? Dan is je portemonnee je dankbaar. Een nieuwe auto heeft in de eerste 2,5 jaar namelijk veel hogere afschrijvingskosten. Maak je niet druk om de onderhoud- en reparatiekosten van een tweedehands bolide. Volgens de Consumentenbond wegen deze kosten bij lange na niet op tegen de lagere kosten voor afschrijving.

Tip 2: Sluit een voordelige autoverzekering af

Cliché maar waar: een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in de auto. CED, het bedrijf dat voor de meeste schadebedrijven de schades afhandelt, berekende dat het gemiddelde schadebedrag voor auto’s zo’n €1900 is. Gelukkig ben je met een autoverzekering verzekerd voor schade aan je auto of schade die je met je auto hebt veroorzaakt. Kijk op een vergelijksite wat de goedkoopste autoverzekering voor jou is.

Tip 3: Bereid je voor op de APK-keuring

Met een APK-keuring wordt er gekeken of een auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet en of hij goed is geregistreerd in het kentekenregister. Hierdoor weet je zeker dat je veilig de weg opgaat. Om een hoge rekening te voorkomen, is het slim om je voor te bereiden op de APK-keuring. Controleer het oliepeil, meet de bandenspanning, kijk of de lampen werken, vul olie-, rem- en koelvloeistof bij en test even de ruitenwissers. Laat kleine reparaties uitvoeren voor de keuring om geld te besparen.

Tip 4: Tank op de goedkoopste plek

Wist je dat tanken in een dorp goedkoper is dan langs de snelweg? Ook betaal je minder bij een onbemand tankstation dan bij een bemand tankstation. Zelfs het moment dat je de tank vult, maakt uit. Maandag is geen voordelige dag, maar zaterdag juist wel. In het weekend wordt er vaker gestunt met de brandstofprijzen. Als je buiten de spits tankt, ben je ook goedkoper uit.

Tip 5: Controleer de bandenspanning

Wie op te zachte banden rijdt, is per jaar zo’n €150 meer aan brandstof kwijt. Dit komt omdat de motor dan harder moet werken, waardoor de auto meer brandstof nodig heeft. Meet daarom iedere 2 maanden de bandenspanning. Banden met de juiste bandenspanning gaan ook langer mee en zijn beter voor het milieu. En heel belangrijk: je rijdt er veiliger op. Bij de meeste tankstations kun je de bandenspanning gratis meten.

Tip 6: Verwissel op tijd de zomer- en winterbanden

Zomer- en winterbanden zijn géén overbodige luxe. Het is veel veiliger om te rijden op banden die passen bij het seizoen. Zo hebben winterbanden een andere rubbersamenstelling en een ander profiel dan zomerbanden. Bij koude temperaturen worden zomerbanden te hard, waardoor ze hun griep verliezen. Winterbanden zijn juist gemaakt voor koude temperaturen. Verwissel winterbanden voor zomerbanden als het buiten 7 graden of hoger is. Is het buiten kouder dan 7 graden? Dan is het tijd voor de winterbanden.

Tip 7: Maak de auto zelf schoon

De auto schoonmaken in een wasstraat is makkelijk, maar niet nodig. Ga daarom zelf aan de slag met een sopje, een spons en een stofzuiger. Was de auto niet in de zon om strepen te voorkomen en gebruik altijd 2 emmers om schoon te maken. In de ene emmer doe je sop en in de andere emmer een beetje water. Als je maar 1 emmer gebruikt, is de kans groot dat er zand in het water zit. Daar word je autolak niet mooier van.

Goed verzekerd bij InShared

InShared is de online schadeverzekering die alles net even iets anders doet. Alles wat digitaal kan, is digitaal. En alles wat je zelf kunt doen, doe je zelf. Hierdoor is verzekeren net zo makkelijk als internetbankieren. Ben je in nood? Dan staat ons schadeteam 24/7 voor je klaar om je persoonlijk te helpen.