Je huis slim maken doe je zo

Je ziet het vaak in films en series: een knip met je vingers en de gordijnen openen, de koffie wordt gezet en je kleren voor de dag vliegen uit de kast. Wat een gemakzucht. En tegenwoordig gelukkig niet alleen meer fictie. Maak je sci-fi dromen waar met een smart home. Maar je huis smart maken, hoe doe je dat? In dit artikel lees je meer over domotica in huis, hoe je een smart home maakt en de smart home kosten.

Domotica in huis

Domotica, oftewel home automation software of smart homes, zorgt dat al je apparaten automatisch te bedienen zijn dankzij een netwerk en sensoren. Domotica komt van het latijnse woord domo (thuis) en het woord robotica.
Smart home domotica is op veel gebieden in huis toe te passen. Denk je keuken (oven, koffiezetapparaat), de badkamer (water op vaste temperatuur), automatische verwarming of airco, lichten die automatisch uit of aan gaan en ramen die open of dicht gaan.

Smart home maken

Allemaal leuk en aardig, maar hoe maak je een smart home? Op zich is het niet heel moeilijk, aangezien er verschillende smart home domotica te koop zijn. Deze verbind je met het internet en zijn daarna makkelijk te bedienen via een app op je smartphone.
Het is slim eerst klein te beginnen om aan het idee te wennen. Begin bijvoorbeeld eerst met een verlichtingssysteem (Philips Hue) of een slimme thermostaat (Nest-thermostaat).
Wil je zelf een smart home programmeren? Ga dan bijvoorbeeld aan de slag met een Raspberry Pi of Littlebits. Met YouTube tutorials maak je al een mooi begin.

Smart home kosten

Wat kost een domotica systeem? Dat is aan jou. Hoe ver wil je gaan? Alleen een verlichtingssysteem of een paar smart plugs zijn niet erg prijzig. Ga je er echter volledig voor, dan lopen de kosten op tot zo’n 5.000 euro, of misschien zelfs meer.
Heb je geen geduld om hiervoor te sparen, dan kun je hiervoor een lening aanvragen. Geld lenen kost wel geld, maar die kosten zijn binnen de perken te houden. Geld lenen vergelijken helpt je nameljik de goedkoopste lening te vinden met de beste voorwaarden.
We wensen je veel plezier met je verbeterde wooncomfort als je eenmaal je domotica systeem geïnstalleerd hebt. Sit back and relax… Je hoeft immers nergens meer voor op te staan.