Ervaringen met tekstcorrectie


Ik ben inmiddels meerdere jaren actief in de wereld van de tekstcorrectie. Ik corrigeer mijn eigen werk, maar bestudeer ook het werk van anderen. Het gaat dan onder meer om boeken, brochures, artikelen, sollicitatiebrieven, scripties en ander kleiner schrijfwerk. Graag wil ik mijn ervaringen met tekstcorrectie delen met de jongere generatie. Niet omdat ik denk dat ik het allemaal beter kan, maar om een aantal valkuilen bloot te leggen waar ik ook ben ingetrapt. Tekstcorrectie heeft een aantal aspecten:

  • Tekst doorlopen op spelfouten
  • De structuur van de tekst bekijken
  • De tekst herschrijven

Tekstcorrectie begint natuurlijk met het opsporen van spelfouten. Let daarbij vooral op de kleine fouten in de lopende tekst. Vaak worden woorden dubbel gebruikt, of ontbreken voegwoorden. Let ook op ‘alarmhoofdstukken’. Wanneer je een spelfout opmerkt in de titel van een hoofdstuk, moet je extra paraat zijn. Weinig mensen maken namelijk fouten in opsommingen, of in titels waar ze goed over nadenken. Hebben ze daar wel een fout gemaakt, dan mag je aannemen dat deze fout later in het hoofdstuk terugkomt. Grote spelfouten worden door Word meestal automatisch uit de tekst gefilterd. Is dat niet het geval, dan kun je ze eenvoudig wijzigen, omdat ze duidelijk zichtbaar zijn. Juist de kleine fouten zijn de essentie van spelcorrectie. Verder is het van belang om te kijken naar de structuur van de tekst. Heeft het betoog een logische opbouw en kun je goed volgen waar dat overgaat. Tekstcorrectie is meer dan alleen het opsporen van fouten, de tekst moet in een later stadium ook goed leesbaar zijn. Wanneer de opbouw van de tekst gebreken vertoont, geef je dat tijdens je onderzoek duidelijk aan. In sommige gevallen wijzig je dit, in andere gevallen laat je dit aan de schrijver. Een goede tip: pas nooit zomaar lopende tekst aan. Arceer het gebied in kwestie, of plaats in opmerking. Zo weet de schrijver dat het je is opgevallen.

Tekstcorrectie: het herschrijven van een tekst

Soms geeft een schrijver je groen licht om stukken tekst te wijzigen. Het gaat dan eigenlijk niet meer om tekstcorrectie, maar om het herschrijven van een verhaal. Je moet daarbij een aantal zaken goed in de gaten houden. Om te beginnen maakt het stuk tekst in veel gevallen deel uit van een groter geheel. Je kunt daarbij denken aan een hoofdstuk van een boek, of een alinea van een brochure of folder. Jij doet tekstcorrectie op een bepaald stuk, maar daarna volgt de rest. Zorg dat de herschreven tekst dezelfde toon aanslaat en niet plotseling te formeel, of juist te informeel wordt. Probeer het taalgebruik van de schrijver te begrijpen en speel daarop in. Gebruik geen lastige begrippen die niet eerder in de tekst zijn voorgekomen en verander niets aan de opmaak. Concreet: zorg voor consistentie. Kijk bijvoorbeeld eens op nieuwssites om te zien hoe zij dat doen. Ieder nieuwsbericht heeft eenzelfde soort opmaak, ook al is dat afkomstig van verschillende schrijvers. Juist deze balans maakt tekstcorrectie een lastig karwei, en een vaardigheid op zich.

Werk laten controleren

Heb jij een tekst geschreven en wil je die door een professional laten controleren? Surf dan naar taallent.nl.. Deze jonge onderneming biedt diverse diensten aan, waaronder tekstcorrectie en eindredactie. Je kunt hier met allerlei soorten teksten terecht; of het nu gaat om brochures, folders, artikelen of educatief materiaal. Op zoek naar advies en coaching? Dan ben je ook aan het juiste adres! Wil jij je eigen schrijfvaardigheid verbeteren, dan is dat zeker de moeite waard. Ga snel naar bovenstaande site en neem vrijblijvend contact op per e-mail of telefoon!

Lees meer…