De watercooler


Vandaag wil ik de watercooler bespreken. Dit komt voort uit het feit dat ik een tijd geleden moest opzoeken wat dit woord inhield. Een tijd geleden toen ik het woord ‘cooler’ las dacht ik aan iets heel anders dan de cooler die het eigenlijk is. Daarom lijkt het me goed om de cooler nader te bespreken, de functies ervan en een uitleg te geven over de cooler. Enerzijds omdat het redelijk onbekend is bij een groep mensen wat een cooler precies is en daarnaast omdat het merk Aqua light – een watercooler van een specifieke soort – een goed voorbeeld van een cooler is. Volgens de Europese regelgeving dient elke watercooler namelijk minimaal twee keer per jaar te worden gereinigd en gedesinfecteerd om problemen met de hygiëne te voorkomen. Daarom is Aqua light het perfecte voorbeeld van een watercooler.

Watercooler: een uitleg

Wat is een cooler? Allereerst zal ik daarvan een definitie geven. Een watercooler is een elektrisch apparaat dat gekoeld drinkwater kan verstrekken. Sommige modellen geven ook water op kamertemperatuur, heet water of koolzuurhoudend water. Deze coolers zijn daarnaast ook vaak te vinden in kantoorgebouwen. De eerste watercoolers in Nederland werden op de markt gebracht als flessenwaterkoelers. Ze kwamen begin negentig uit de Verenigde Staten. Daar werden deze koelers al veel langer gebruikt. Sinds deze introductie is de waterkoelerbranche enorm gegroeid. Een waterkoeler op kantoor betekent dat werknemers beschikken over koud water, dat zorgt daarnaast voor positieve externe effecten. Zoals genoemd in de eerste alinea: volgens de Europese regelgeving moet een watercooler minimaal twee keer per jaar worden gereinigd, het liefst vaker. Dit brengt best wat tijd en onderhoud met zich mee en bovendien kon dit veel eenvoudiger. Aqua beans via www.aqau-beans.nl dacht hier hetzelfde over. Aqua light biedt namelijk een makkelijke oplossing voor de mogelijkheden van het afsluiten van een jaarlijks onderhoudsabbonement op de watercooler. Een vast bedrag betalen en dan komt de dienst langs, automatisch, om de watercooler te reinigen. Zo hoeft u zelf nergens om te denken, dat is wel zo fijn! Zoals de site ook al vermeldt: u heeft er geen omkijken naar. En dat is wat we tegenwoordig willen, en watercooler waar we geen omkijken naar hebben. Een watercooler die zichzelf reinigt komt er ook nog, daar ben ik vrij zeker van. Maar voor nu is dit voldoende, en volgens de Europese regelgeving volstaat dit ook. De website van Aqua Beans bevat meerdere cooler-soorten. De website heeft de volgende watercoolers in het assortiment staan:

  • de RFX Grey Koud/heet
  • de Onyx Table
  • de RVS Koud/kamer

En nog veel meer soorten waterkoelers. De keuze is reuze, zeggen ze wel eens. Dat is bij deze site ook het geval. De prijzen lopen uiteen van 100 tot ongeveer 600 euro. Het verschil zit ‘m natuurlijk in kwaliteit maar het aantal functies maakt ook wel degelijk verschil uit.

Het belang van water

Water drinken is belangrijk. Het is daarom ontzettend goed dat er waterkoelers bestaan. Wie had gedacht dat de techniek ons hierbij zou helpen? Ik zelf in ieder geval niet. Het bestaan van de koeler zorgt er voor dat onze gezondheid verbetert. Is het niet direct, dan is het wel indirect. Dagelijks moet men zo rond de 1,5 tot 2 liter water drinken. Een waterkoeler vergemakkelijkt het bereiken van deze doelstelling. Het is erg makkelijk om de in de pauze even naar de waterkoeler te lopen en een glaasje water te pakken of een flesje te vullen. Vaak doe je dit ook met een groep, zodat je het sociale met het gezonde kunt combineren. Dit zorgt dus voor positieve externe effecten.