Industrieel design, wat is dat?


Industrieel design. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien op tv of bij het koffiezetapparaat op je werk? Maar wat is dat nou eigenlijk: industrieel design? Industrieel design valt niet kort en bondig te definiëren. Het gaat namelijk om een hele reeks van concepten die hieronder vallen. Allereerst is industrieel design het ontwerpen van producten die in massa of serieproductie worden gemaakt. Wanner men niet langer op ambachtelijke wijze werkt, spreekt men over industrie. Hier is het concept industrieel design geboren. Hier stopt het echter niet. Industrieel design is ook de technische vaardigheid om vorm en functie van een product of voorwerp te bepalen. Dus niet enkel en alleen het voorwerp maar ook de processen er omheen. Productieprocessen, materiaalkeuze, ergonomie, planning en marketing spelen allemaal een rol wanneer men het heeft over industrieel design. Best wel complex dus. Ook is de term niet alleen toepasbaar op nieuwe producten. Bestaande producten die aangepast worden vallen hier eveneens onder. Naast industrieel design in het algemeen, bestaan er ook nog een groot aantal stromingen en stijlen die onder industrieel design vallen. Zoals:

  • Historisch functionele ontwerpstromingen
  • Moderne functionele ontwerpstromingen
  • Mensgerichte ontwerpstromingen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn nog tal van andere stijlen die onder de noemer industriële vormgeving vallen.

Industrieel design, waar leer ik dat?

Er zijn twee stromingen binnen de opleidingsinstituten in Nederland en Vlaanderen. De één is industriële vormgeving en de ander is industrieel ontwerpen. Industriële vormgeving wordt vaak buiten de universiteit gegeven en is verwant met opleidingen in de toegepaste kunst. Industriële vormgeving wordt vaak aan de universiteit gegeven en is gericht op het ergonomische en technische aspect van de ontwikkeling. Bekende aanbieders van de opleidingen zijn TU delft, Universiteit Twente, Haagse Hogeschool, Technische Universiteit Twente, Saxion en Hogeschool Rotterdam. In Vlaanderen kun je de opleiding Industrieel ontwerpen volgen in Antwerpen, Gent, Genk en Kortrijk. Een completer overzicht is te vinden op https://nl.wikipedia.org/wiki/Industriële_vormgeving. Tijdens de opleiding leer je hoe je een aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en betaalbaar product ontwerpt dat technisch klopt. Je zult onder andere les krijgen in tekenen, modelbouw, wiskunde en productietechnieken. Daarnaast zullen communicatievaardigheden, ergonomie en materiaalkunde aan bod komen.

Wie zijn onze industrieel designers?

Industrieel design vindt plaats binnen elke vorm van industrie. Al onze producten moeten tenslotte worden vormgegeven. Veel van het werk in de ontwerpfase wordt echter uitbesteed aan ontwerpbureaus. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van producten, diensten en bedrijfsprocessen. Eén zo’n ontwerpbureau met een hoge mate van specialisatie is ontwerpbureau Alskar uit Amsterdam. Het team van Alskar werkt samen met een groot aantal bedrijven om hen te ondersteunen bij het ontwikkelen en ontwerpen van hun producten en processen. Ook zijn zij schrijver en ontwikkelaar van het online magazine Design Magazine. Voor iedereen geïnteresseerd in industrieel ontwerp is dit een aanrader om regelmatig door te bladeren. Het blad staat vol met eigentijdse producten en diensten die zonder de hulp van industrieel ontwerpers nooit uit de conceptfase waren gekomen. Het verschijnt tienmaal per jaar en is gratis en vrijblijvend. Ook zijn er met regelmaat stage- en juniorplaatsen beschikbaar binnen het bedrijf. Natuurlijk zijn er meer ontwerpbureaus in Nederland en Europa. In onze tijd van technologische ontwikkeling en industrialisatie op ongekende schaal, schreeuwt de wereld om nieuw creatief talent om de obstakels die deze nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen te overwinnen. Ben jij technisch, creatief, innovatief en in staat om samen te werken? Denk dan eens na over industrieel ontwerp!

Lees meer…